Strategia personala de planificare a procesului de invatare nonformala

Tot ceea ce facem, fiecare intamplare pe care o traim si fiecare decizie pe care o luam sunt parte din procesul formarii si devenirii noastre. Scoala, liceul, universitatea, etc sunt un dat, le faci pentru ca trebuie, altfel nu se poate. Dar mai exista ceva… voluntariatul!

A fi voluntar inseamna sa fii liber sa alegi ceea ce iti place sa faci, sa incerci lucruri despre care nu iti dai seama inca daca le poti face fata, daca ti se vor parea interesante sau utile dezvoltarii tale personale sau carierei tale… Se poate intampla sa realizezi experimentand, ca este fundamental gresit., tot ceea ce credeai despre tine si despre ce vrei tu sa faci in viata.

Programul Tineret in Actiune propune tinerilor cetateni europeni cu varsta intre 18 si 30 de ani,invatare nonformala si aduce prin Serviciul European de Voluntariat oportunitatea de a seimplica in calitate devoluntar, intr-un context intercultural.

Ca orice tanar te afli la rascrucea vietii tale. In aceasta perioada exista o mare presiune din partea familiei, a scolii si a societatii in general. Spre exemplu trebuie sa iti alegi o cariera si pentru a o urma, trebuiesa treci o multime de examene, trebuie sa descoperi cum sa iti gasesti cel mai potrivit loc in societatea ta, trebuie sa iti alegi partenera/ul, trebuie sa nu-ti dezamagesti familia, trebuie sa inveti sa traiesti independent prin propriile puteri si sa tii seama de inca multe alte “mici detalii” foarte importante... Pentru toata aceasta lista, incompleta ce-i drept, de multi de “trebuie” care te apasa, programul EVS vine cu o multitudine de solutii.

Din fericire, pe langa multi de “trebuie”, aceasta perioada este si timpul viselor, este cea in care iti doresti sa calatoresti, sa ai aventuri pasionante, sa intalnesti oameni noi si interesanti... si prin toate acestea, sa te descoperi pe tine, asa cum esti tu cu adevarat, prin experimentare si cercetare personala continua.

In general, prin voluntariat ai sansa sa inveti facand ceva ce iti place sau iti doresti sa experimentezi, pentru ca nu esti sigur daca iti va placea sau nu. In mod evident acest proces de experimentare se intampla intr-un mediu controlat cu grija de mentori si alte persoane cu experienta mai mare, ce te pot indruma sau ajuta in atingerea telurilor si scopurilor tale, in procesul de autodescoperire prin care treci, fara a pune pe tine presiunea directa a unui esec din viata reala.

Voluntariatul in general, dar mai ales cel european, poate deveni sansa rezolvarii unor probleme cu multe necunoscute, mai ales daca este gandit si planificat ca un proces de invatare prin propria ta vointa.

In scoala, liceu sau universitate TREBUIE SA INVETI dupa o linie clar stabilita de programa scolara, profesori... etc. Alegand sa participi la un proiect SEV ca VOLUNTAR TU ALEGI ce vei face, tu alegi unde vei merge, tu alegi... cum vei face- de comun acord cu cei care te trimit sau care te vor gazdui... Esti cu adevarat liber sa alegi, DAR esti NUMAI TU RESPONSABIL de tot ce urmeaza sa faci... Pare simplu, dar de fapt este cea mai serioasa “scoala” pe care poti sa o faci in viata ta.

Te va scoate din confortul si rutina zilnica, te va elibera de “protectia” familiei, si te ajuta sa traiesti pentru maxim un an intr-un loc nou, din alta tara, cu reguli noi, alaturi de oameni noi, vorbind intr-o limba straina, lucrand pentru idealuri nobile: ai sansa sa schimbi in bine problemele comunitatii care te gazduieste.

EVS_Cultura

Vreau si eu sa iau parte la Serviciul European de Voluntariat! Ce trebuie sa fac?

 1. Gasesti o organizatie de trimitere din Romania, care sa fie acreditata si care este dispusa sa te ajute. Daca inca nu cunosti una poti sa:
  voluntar_scaraa. Cauti in baza de date http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm selectand -Romania si -organizatii de trimitere.
  b. Pui un anunt ca vrei sa fii voluntar SEV pe eurodesk_info@yahoogroups.com
 2. Iti faci CV-il (www.cveuropean.ro) si prezinti organizatiei de trimitere cam ce asteptari ai tu de la acest stagiu SEV. Se poate sa ti se ceara sa completezi un formular in care ti se vor cere informatiile ce vor sta la baza documentatiei necesare realizarii formularelor de candidatura si asigurarii medicale.
 3. Organizatia de trimitere iti poate asigura accesul la oferte de ultima ora ale unor proiecte pentru care urmeaza sa se depuna cereri de finantare sau te poate ghida cum sa iti arati tu interesul de a fii voluntar al unor organizatii pe care le poti gasi in baza de date, concepand scrisori de intentie clare si bine argumentate. In acelasi timp e bine sa stii ca organizatiile de trimitere pot sa fie coordonatoare, adica sa aiba autoritatea sa depuna o cerere de finantare special pentru tine;
 4. Voluntar CarteIn tot acest timp informeaza-te, afla tot ce poti despre ce este Serviciul European de Voluntariat din Ghidul Programului Tineret in Actiune: www.tinact.ro/documente-dosar-candidatura , rascoleste pe internet afland despre experiente ale altor tineri, care au postat filme, imagini sau articole din proiectele lor.
  Atentie! Acesta perioada de cautare poate sa fie plina de provocari si de dezamagiri! Se intampla sa fie un proces de durata (mai ales daca iti doresti o anume categorie de activitati) ; de multe ori poti sa primesti raspunsuri negative sau se poate sa nu ti se raspunda de loc. Nu o lua personal, se intampla mereu si se poate intampla oricui. Sfatul nostru: NU RENUNTA, insasi gasirea proiectului ideal este un proces de invatare nonformala.

 5. Dupa ce ai gasit un proiect pentru care ai fost selectionat, trebuie sa ajuti organizatia de trimitere sa pregateasca dosarul de candidatura, cu toate informatiile pe care aceasta ti le solicita;
 6. Dupa depunerea dosarului de candidatura se asteapta intre 6 si 10 saptamani, pana se afla rezultatul, iar daca, din fericire acesta este pozitiv, trebuie sa te pregatesti de plecare. Organizatia ta de trimitere se va ocupa sa:
  • a. Te pregateasca si sa te asiste cand semnezi cel mai important document si anume Acordul SEV
  • b. Iti asigure transportul pana la locul unde vei indeplini activitatea de voluntariat.
  • c. Iti faca asigurarea medicala, care sa te protejeze complet pe tot parcursul proiectului.
  • d. Te inscrie sa participi la sesiunea de pregatire inainte de plecare, alaturi de toti tinerii romani care vor deveni voluntari SEV in urmatoarea perioada.
 7. Pe toata durata proiectului este indicat sa tii legatura cu organizatia ta de trimitere, care te va sfatui, te poate sustine si incuraja pana ajungi inapoi acasa.
 8. Cand ajungi inapoi acasa ai nevoie de sprijin pentru reintegrare, iar organizatia ta de trimitere trebuie sa iti fie alaturi, sa te inscrie la ultima sesiune din ciclul SEV- evaluarea finala, sa te asiste in asa fel incat experienta castigata sa fie folosita in favoarea ta, cat si a comunitatii din care faci parte.

Important!!

Castigul la nivel personal creste direct proportional cu durata proiectului. Avand in vedere ca unui tanar cetatean European i se permite doar un singur proiect SEV in viata, este indicat sa te gandesti foarte atent cum folosesti aceasta oportunitate. Sugestia noastra este sa cauti sa ai un proiect cat mai lung. E pacat sa folosesti SEVul pentru doar activitati intr-o vacanta de vara.

Sesiuni

Serviciul European de Voluntariat – EVS este un program care iti da sansa sa faci voluntariat intr-un context intercultural.

Pentru cine? Tineri intre 18 si 30 de ani.

Cat timp? Intre 2 si 12 luni!

Ce o sa faci? Ce activitati si sarcini vei avea?

Trebuie sa-ti alegi activitatile din proiect tu singur, cautand printre miile de organizatii acreditate sa primeasca voluntari: http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm

De ce sa alegi SEV?

 • experienta castigata poate impresiona viitorii angajatori,
 • iti poti perfectiona o limba straina (o sansa pentru un job mai bine platit),
 • vei intelege o cultura noua, asa cum este ea, fara stereotipii,
 • vei invata sa te descurci SINGUR, departe de ai tai…
 • iti vei putea face o multime de prieteni noi

Cat costa?

Pentru tine participarea la un proiect SEV e complet gratuita. Ti se asigura:

 • experienta castigata poate impresiona viitorii angajatori,
 • iti poti perfectiona o limba straina (o sansa pentru un job mai bine platit),
 • vei intelege o cultura noua, asa cum este ea, fara stereotipii,
 • vei invata sa te descurci SINGUR, departe de ai tai…
 • iti vei putea face o multime de prieteni noi

Cat timp trebuie sa lucrezi?

Activitatea ta trebuie sa fie de maximum 6 ore pe zi, 5 zile pe saptamana

Carta SEV

Carta Serviciului European de Voluntariat (SEV) este parte din Ghidul Programului “Tineret în Acţiune” şi subliniază rolurile organizaţiilor SEV de trimitere, găzduire şi coordonatoare cât şi principiile esenţiale şi standardele de calitate SEV. Fiecare organizaţie SEV aderă la principiile stabilite de această Cartă.

Parteneriatul SEV

Un parteneriat SEV solid între organizaţia de trimitere, de găzduire, coordonatoare şi voluntar reprezintă baza fiecărei activităţi de voluntariat. O potrivire adecvată între profilul voluntarului şi sarcini trebuie să existe. Un Acord asupra Activităţii este semnat de către toţi partenerii înainte de începerea activităţii.

 • Organizaţia de trimitere are drept sarcină pregătirea şi sprijinul oferit voluntarului, înainte, în timpul şi după încheierea activităţilor.
 • Organizaţia de găzduire trebuie să asigure condiţii de trai decente şi sigure şi condiţii adecvate de muncă voluntarului pentru întreaga perioadă de activitate. Aceasta trebuie să furnizeze sprijin personal, lingvistic şi de efectuare a sarcinilor adecvat, inclusiv identificarea unui mentor voluntarului.
 • Organizaţia coordonatoare (aplicantul) are rolul de a facilita implementarea proiectului, oferind sprijin administrativ şi de calitate tuturor partenerilor proiectului, facând activă reţeaua acestora.

Principiile SEV care trebuie asigurate:

 • Dimensiunea învăţării interculturale şi educaţionale non-formale, prin intermediul unei definiţii clare a planului de învăţare pentru voluntar
 • Dimensiunea serviciului de voluntariat graţie unei definiţii concise a caracterului non- profit asociat sarcinilor voluntarului.
 • Serviciul pe durata întregii zile şi rolul activ al voluntarului în implementarea activităţilor trebuie să fie asigurate. Activităţile de voluntariat nu trebuie să substituie munca calificată.
 • Beneficiul şi contactul aduse comunităţii locale
 • SEV este gratuit pentru voluntari
 • Accesibilitate şi includere: când se realizează recrutarea voluntarilor SEV, organizaţiile menţin accesul general la SEV al tuturor tinerilor, fără a se aduce prejudiciu grupurilor etnice, religioase, orientărilor sexuale sau opiniei politice. Dacă proiectele au drept ţintă voluntari cu şanse reduse, facilităţi şi capacitate în furnizarea pregătirii adecvate, sprijin şi evaluare trebuie să fie asigurate.

Asigurarea standardelor de calitate SEV

Sprijin asigurat voluntarului

 • Înainte, pe parcursul şi după terminarea activităţilor SEV, în particular în prevenirea crizelor şi gestionarea acestora;
 • Pentru asigurare, viza, permisul de rezidenţă, pregătirile privind transportul şi toate celelalte proceduri administrative SEV
 • Prin facilitarea participării voluntarului la ciclul de pregătire SEV (pregătire înainte de plecare, pregătire la sosire, întâlniri la jumătatea stagiului şi evaluarea finală)
 • Prin prevederea măsurilor adecvate de evaluarePrin încurajarea activităţii de evaluare a rezultatelor (follow-up): fiecare voluntar are dreptul de a iniţia şi a implementa follow-up

Informare

 • Toţi partenerii SEV au dreptul să primească informaţii complete cu privire la activitate şi să se pună de acord asupra tuturor aspectelor
 • Măsurile de vizibilitate, diseminare şi publicitate trebuie realizate.

Recunoaşterea

 • Fiecare voluntar SEV are dreptul să primească un paşaport de tineret (Youthpass)

Glossar de termeni:

 • Programul Tineret in Actiune - TiA urmareste sa raspunda, la nivel european, nevoilor tinerilor de la vârsta adolescentei si pâna la maturitate. Aduce o importanta contributie la dezvoltarea competentelor, fiind un instrument important de furnizare, catre tineri, a unor oportuniti de învatare non-formala si informala cu o dimensiune europeana. (www.tinact,ro )
 • Agentie Nationala - Fiecare tara participanta în Programul Tineret in Actiune a desemnat o Agentie Nationala. Acestea promoveaza si implementeaza programul la nivel national si actioneaza ca intermediar între Comisia Europeana, promotori la nivel national, regional si local si tineri.
 • ANPCDEFP - Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, ( In ANPCDEFP exista un departament responsabil pentru Programului Tineret in Actiune din Romania)
 • EVS= SEV- Serviciul European de Voluntariat - Actiunea 2 a Programului Tineret in Actine permite tinerilor sa desfasoare activitati de voluntariat pâna la 12 luni într-o alta tara decât tara lor de resedinta. Principiile si practicile învatarii non-formale vor fi reflectate pe parcursul întregului proiect.
  vol_2
 • organizatie de trimitere - organizatia special acreditata, care se ocupa cu pregatirea si trimiterea voluntarilor SEV
 • organizatie de gazduire - organizatia special acreditata, care se ocupa de tot ce tine de gazduirea voluntarilor SEV
 • organizatie coordonatoare - organizatia special acreditata, care gestioneaza financiar si administrativ un proiect SEV
 • Voluntar SEV - tanar European intre 18 si 30 de ani care care intreprind activitati de voluntariat in alta tara decat in cea in care s-a nascut beneficiind de un grant de la CE prin Programul Tineret in Actiune
 • Mentor SEV - este persoana desemnata de organizatia de gazduire si care este responsabila pentru asigurarea de suport personal voluntarilor si pentru a-i ajuta sa se integreze în comunitatea locala. Mentorul are, de asemenea, un rol important în discutarea realizarilor privind învatarea, la finalul Activitatii, în vederea emiterii Certificatului Youthpass. Voluntarii pot apela la mentor în cazul în care apar probleme.
 • Carta SEV este parte a Ghidului Programului Tineret în Actiune si subliniaza rolurile fiecarui promotor într-un proiect SEV, precum si principiile majore si standardele de calitate ale SEV. Fiecare promotor SEV trebuie sa adere la prevederile acestei Carte.
 • Acord de Activitate SEV (Activity Agreement) - Pentru a garanta punerea în aplicare transparenta si lipsita de probleme a unui proiect SEV, promotorilor si voluntarilor implicati într-o Activitate SEV li se cere sa îsi formalizeze împartirea sarcinilor, responsabilitatilor si a finanantarii UE în forma unui acord intern, definit ca Acordul de Activitate SEV. Acest Acord prevede si sarcinile, orele de lucru si aranjamentele practice, precum si procesul de învatare si obiectivele de învatare ale voluntarului. Un Acord de Activitate SEV trebuie sa contina semnaturile originale ale reprezentantilor legali ai Organizatiilor Coordonatoare, Gazda si de Trimitere, precum si ale voluntarilor implicati într-o Activitate SEV. Toti semnatarii trebuie sa primeasca câte o copie a Acordului, acesta este obligatoriu pentru toate partile semnatare. În caz de dezacord, criteriile, criteriile si regulile SEV, asa cum sunt stipulate în Ghidul Programului, vor prevala în fata Acordului.

Tree

Programul Tineret in Actiune

Sigla Tineret